Synopsis

Läkaren som vägrade ge upp

En ung man förälskar sig i en vacker flicka som vid 16 års ålder drabbas av polio. En sjukdom med förskräcklig prognos. I sin förtvivlan söker han sig till läkaryrket för att finna botemedel.

Året är 1973. Han är nu en ung läkare som söker förstå sjukdomens ursprung. Han upptäcker att blodet inte uppträder som läkarutbildningen lärt ut. Nya fynd leder allt längre bort från vetenskapens förklaringar. Läkarens karriär står på spel då han utmanar den rådande synen. Han startar en specialistklinik och hans oortodoxa behandling tycks hjälpa patienter som sjukvården misslyckats med.

Sjuk+Enby

Insatsen går ut på att skapa gynnsammare omständigheter i blodet som han menar kan vara infekterat och det i sin tur anser han kan orsaka sjukdom. Hans framgångsrika behandlingar av ”hopplösa fall” blir omvittnat och en vetenskaplig studie visar på tusentals lyckade insatser och ingen som gått snett. Hans insats för en dödsdömd patient blir framgångsrik och hon överlever och friskförklaras av vården. Men en inkvisitorisk rörelse anser trots hans framgångar att han kvackar. Nu hotar myndigheterna att stänga av honom då han anses gå utanför sina befogenheter. En annan mycket cancersjuk patient söker desperat upp honom för konsultation men hon slutar efter bara två behandlingar. Hon går tillbaka till sjukvårdens insatser och tar långt senare sitt liv. Fadern försöker pressa Enby på pengar och anmäler honom för felbehandling. Med hjälp av inkvisitorerna  kontaktar Fadern pressen. Enby hängs ut i media och det startar ett drev som utmynnar i förföljelse och förstörelse av hans egendom och störningar för hans familj där hans av polio förlamade hustru utsätts genom att man också förstör hennes handikappanpassade bil.

Trots detta går Enby vidare med sin forskning och sina behandlingar och blir efter ytterligare varning av med sin legitimation. 2014 har han haft närmare 40 000 patienter och med ett enastående resultat där mycket svårt sjuka tillfrisknat. En aldrig sinande ström av klienter söker hans hjälp och utvecklingen provocerar de myndigheter som inkvisitorerna tjatar på ska göra något. Tack vare goda kontakter inom media lyckas de våren 2014 oemotsagda i Sveriges Radioprogrammet ”Kropp och Själ” framföra konstruerade omständigheter som leder till att Enby polisanmäls. Programmet fälls i Granskningsnämnden då Enby inte fått ta del av anklagelserna och beretts möjlighet till genmäle. Men skadan är skedd.

En tidig morgon före jul 2014 tränger fyra poliser in i deras våning och gör en husrannsakan. De beslagtar hans dator och medan två poliser tar honom till polisstationen och låser in honom i ett förhörsrum genomsöker de två andra våningen. Den nu i hög ålder helt förlamade hustrun följer razzian bokstavligt och bildligt paralyserad.

Två månader senare får Enby tillbaka en del av det beslagtagna materialet. Samtidigt med hans 78 årsdag  i maj 2015 publicerar ett internationellt forskarteam forskningsresultat som ger hans teori fullt stöd och vilket följer upp en studie som ger fullt stöd för hans behandlingsmetod.

Inget åtal har väckts. Kraftigt överdrivna påståenden som i radio gick ut till hela svenska folket står fortsatt oemotsagda.

Synopsis © Börje Peratt uppdaterad 2015-06-22

4 reaktioner på ”Synopsis

 1. Ping: Dokumentärfilmprojekt om Dr Erik Enby | Läkaren som aldrig gav upp

 2. Ping: Documentary Project about Dr. Erik Enby | The doctor who refused to give up

 3. Det är väldigt frustrerande att den sjuke själv inte kan få avgöra vilken behandling hen vill ha.
  Tyvärr vågar de flesta inte ”ta risken” eftersom de läkare som håller sig till den kemiska industrin helt avråder – det finns även de som blir arga över att man för det på tal.
  Som anhörig är jag nu i den situationen att jag skulle vilja välja alternativ som jag tror på men får inte medhåll av andra anhöriga. Vet att en del svåra mediciner ger men för livet och är mycket plågsamma att ta – ibland till ingen nytta!

  Gillad av 1 person

 4. Varför är det ingen som drar den svenska staten inför en domstol och hänvisa att deras tolkning av lag och ordning och deras snedvridna inställning gentemot de som behöver lindring då inget annat fungerar borde vara likställt med tortyr, diskriminering vilket i sin tur påverkar den skadade fortsatt svår smärta eller svårt lidande både fysiskt och psykiskt?
  Vi har allt för många ointelligenta personer som styr över oss och som gillar att ljuga och bedra och uppvisa falska dokument som skall då bevisa dem har rätt….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s