Husrannsakan julen 2014 på Youtube

Julen 2014 genomförde 4 poliser i Göteborg en husrannsakan hemma hos läkare Erik Enby och hans polioförlamade hustru Gunnel, Gulliverprisbelönad författare och hedersdoktor i medicin.

Problemet för den vetenskapliga inkvisitionen är att Enby kombinerat sin skolmedicinska kompetens med naturmedicin, särskilt när sjukvården givit upp och inte kan erbjuda behandlingar. Dessa behandlingar har varit spektakulärt framgångsrika för ett stort antal patienter varav några kommer till tals i dokumentären (beräknad premiär januari 2016). Se också gärna trailer 1.

Husrannsakan före jul 2014 är en framgång för dem som drivit en klappjakt på Enby sedan 2005. Mediadreven bygger på ren skvallerjournalistik iscensatt av Dan Larhammar med VoFattacker på forum och i artiklar. Aschbergs TV3-program: Insider 2006 låg till grund för deslegitimeringen av Enby.  Radioprogrammet i Kropp och själ 2014 är i praktiken en förberedelse för åtal av Enby. Radioprogrammet användes som underlag för beslut om förundersökning och den husrannsakan som rekonstruerats i trailern.

Om man granskar fakta och förutsättningarna för denna förföljelse så är det ställt utom tvivel att häxprocessen mot Enby bygger på förfalskade påståenden, så kallad hörsägen (skvaller), direkt lögn och mened,  förfärande sammanblandningar, justitiemord och myndighetsmissbruk.

De som ligger bakom detta avböjer intervjuer. Till dessa hör programledare Robert Aschberg TV3, åklagaren Johan Udén, chefsjuristen på IVO Anders Alexandersson,   programledaren i Sveriges Radioprogrammet Kropp och Själ: Ulrika Hjalmarson Neideman och inte minst Dan Larhammar (föreningen Vetenskap & Folkbildning) som bär ett stort ansvar för denna tioåriga häxprocess.

Min undersökning av deras påverkan redovisas sakligt och i en tidslinje som gör att var och en får dra sina egna slutsatser om skuld.

Börje Peratt
Filmare, journalist och producent

Finansiering av dokumentären bygger på privata donationer: Crowdfunding.
Visionen är premiär på Göteborgs Filmfestival i januari 2016
TV4 har skrivit letter of intent för visning 2016

Musikbakgrunden i trailern är psalmen O helga natt, en julklassiker som har en särskild betydelse för den djupt religiösa Gunnel. Denna morgon fick sångtexten en annan innebörd.

O helga natt, o helga stund för världen,
då Gudamänskan till jorden steg ned!
För att försona världens brott och synder,
för oss han dödens smärta led.
Och hoppets stråle går igenom världen,
och ljuset skimrar över land och hav.

Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
O helga natt, du frälsning åt oss gav.
O helga natt, du frälsning åt oss gav.

Ty frälsar’n krossat våra tunga bojor.
Vår jord är fri, himlen öppen nu är
Uti din slav du ser en älskad broder,
och se, din ovän blir dig kär.
Från himlen bragte frälsaren oss friden,
för oss han nedsteg i sin stilla grav.

Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.
O helga natt, du frälsning åt oss gav.
O helga natt, du frälsning åt oss gav.

O Helga Natt med Jussi Björling