Kort synopsis

En läkare vars ungdomskärlek får polio driver honom att söka sjukdomens väsen. Han upptäcker att blodet kan vara orsaken till sjukdom. En teori som strider mot gällande vetenskapliga uppfattning och hans fynd anses av sjukhusets chefsläkare hota hans karriär. Trots detta behandlade han patienter utifrån sin teori och många blev friska. Men en kvinnlig cancerpatient som besökt honom under några veckor slutar sedan behandlingen. Hon återvänder till sjukvården och tar senare sitt liv.

Hennes pappa skyller allt på läkaren och startar ett krig med hjälp av en rörelse som i dessa sammanhang har en inkvisitorisk karaktär. Myndigheterna drar hans legitimation. Efter ett tio års fälttåg mot läkaren lyckas fadern och ”skeptiker”-rörelsen genom ett radioprogram sprida sin uppfattning oemotsagda.

Det slutar med polisanmälan och husrannsakan där den nu 77-årige före detta läkaren får sin utrustning beslagtagen. Ett halvår senare publicerar ett internationellt forskningsteam en studie som bekräftar läkarens teori och ger stöd för hans behandlingsmetod.

Åklagarens utredning om felbehandlingar har inte lagts ned trots att inga bevis därom finns. Endast en pappa som skyller sin dotters död på läkaren understödd av den inkvisitoriska rörelsens utnyttjande av mediakanaler.

Börje Peratt
2015-05-31

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s