Pressmaterial


Foto för Webb
Foto för tryck i tidning
Bilderna får främst användas av biografer som vill informera om projektet och av press och bloggare/ media.
Poster
Banner

Fakta Vetapedia: Läkaren som vägrade ge upp-dokumentärfilm

Presentationstext även för biografer

KORT

”Läkaren som vägrade ge upp”

Denna långfilmsdokumentär handlar om Dr Erik Enby och hans motiv att läsa till läkare och forska på sjukdomens orsak då hans ungdomskärlek Gunnel fick polio. Han fann också en naturmetod att hjälpa även svårt sjuka. Här ställs frågor om varför han har stoppats och av vilka.

Filmen har gått för fullsatta salonger i Stockholm och Göteborg och fått ett mycket positivt mottagande.

NÅGOT LÄNGRE PRESENTATION
DOKUMENTÄREN ”Läkaren som vägrade ge upp” som gått för fullsatta salonger, om göteborgsläkaren Erik Enby och hans ungdomskärlek Gunnel Enby som fick polio, 16 år gammal. Han bestämde sig för att bli läkare, men fann att skolmedicinen var otillräcklig i sin syn på hur sjukdomar uppstår. Under 40 år har han forskat om infektioner i blodet och behandlat ca 40 000 patienter kompletterat med olika naturmedicinska metoder. Detta har provocerat ett konservativt etablissemang dom ligger bakom ett 10-årigt mediedrev där man har försökt stoppa honom med möjligen brottsliga metoder. Peratt ställer frågor om varför och vilka som ligger bakom häxjakten.

”Olidligt spännande – Så avslöjande – Internationell klass” – Förhandspublik

Regi: Börje Peratt
Medverkande: Erik Enby, Gunnel Enby, Josefin Karlsson
Land: Sverige (2016)
Språk: Svenska
Längd: 1 tim 52 min
Åldersgräns: Ingen fastställd
Biljetter: 100 kr
Premiär: Stockholm 24 maj, Göteborg 2 juni

 

ALTERNATIV TEXT

Före jul 2014 drabbades Enby av en husrannsakan angående förundersökning till åtal för ”brott mot hälso- och sjukvårdslagen”. Av ca 40 000 patienter, varav många framgångsrikt behandlade, fanns det en anhörig som anklagade alla läkare för sin dotters död men som manipulerades att rikta sin ilska och hämnd mot Enby. En bakomliggande fiende som ville kasta Enby i fängelse. Vem var det och varför? Och vem hade förutsättningarna att synkronisera ett mediedrev med myndigheters organiserade attack mot Enby?

I detta sammanhang är det intressant med perspektivet: ”Hur ser pressfriheten ut i Sverige?” med anledning av ett tema som SR Kulturnytt tagit upp.

RECENSIONER

1) Premiären på Börje Peratts film ”Läkaren som vägrade ge upp”, Kersti Wistrand, HK, 26 Maj.
2) Recension av: ”Läkaren som vägrade ge upp” om dr Erik Enby – Fantastiskt granskande av myndigheter, Anna Böhlmark, Newsvoice, 26 Maj

3) ”Världspremiär för filmen om Erik Enby -en upprättelse för sanning och rättfärdighet”, Bo Zachrisson, 2000-talets Vetenskap Nr 3/2016

4) Hans Sternlycke, Miljömagasinet

5) Kostdemokrati Leif Lundberg En recension:

Käre Börje!

Jag måste bara säga det igen: jag är oerhört, oerhört, oerhört imponerad av dig och ditt team!!! Filmen ni gjort är ett mästerverk, alla inblandade kan vara – med största möjliga rätta – stolta över sitt bidrag!

Jag bugar djupt, du är verkligen dokumentärfilmens Orson Welles – noga, saklig, dramaturgiskt korrekt, men samtidigt tillspetsad, dramatisk och spännande!

Det är en ära att fått vara med vid denna premiär och att få tagit del av Eriks fantastiska liv, glädjen och sorger – jag hoppas att han till slut kan ges den plats han förtjänar..

REFERENSER

TEXT SÅ KOM FILMEN TILL Länk till artikel: Långfilmsdokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” – så kom den till av Journalistgruppen ”Dag Stålsjö” publicerad på Humanism & Kunskap. Fritt att använda av journalister.

Projektet på Facebook