Konsten mot inkvisitionen

En historia ramlade över mig i början av sommaren som jag inte kunde låta bli att berätta. Jovisst man försökte ett halvår tidigare intressera mig för att göra denna dokumentär men då tackade jag nej. Via crowdfunding fick vi mycket snabbt till en trailer om Erik Enby Läkaren som vägrade ge upp. Lade upp grupp på FACEBOOK och denna hemsida.

Enby använder naturliga läkemedel för att göra människor friska och har haft en eminent framgång. Men det finns en gruppering som känner sig hotad av hans metoder och som utsatt honom för ett orimligt drev. Initiativet för drevet är att betrakta som den nutida inkvisitionens häxjägare. I sin jakt är den beredd att lämna all etik. Något av detta är beskrivet på hexprocessen.

hEXPRocESSEN brinn

Expressenartikel om Trollius 15 aug 2009

Expressenartikel om Trollius 15 aug 2009

En artikel i EXPRESSEN handlar uteslutande om en läkare som våldtagit en nedsövd patient. Intill fotot av denna läkare har man placerat en jämnstor bild av Erik, sammankopplar hans metod med naturmedel och tilldelar honom epitetet ”Sveriges farligaste läkare”. Sammankopplingen blir horribel. Att de som gjort detta vågar gå utanför all etik och lagstiftning vittnar om att de är orädda för repressalier och känner sig ohotade.

Det är nu dags att spegla dem. I detta gytter är det dags att också rannsaka dem som har haft chansen att göra något men låtit bli.

Jag vill göra en utställning med motsvarande kombination av reportrar och ansvariga bakom dreven. Du hittar bakgrunden på HEXPROCESSEN.
Visionen är en utställning på centrala gallerier och platser. Bildmotiven är samtliga bakom eller som har haft chans att påverka men underlåtit att ta sitt ansvar.

Alla som medverkat på ett skandalöst sätt kan i bild på motsvarande sätt placeras intill dömda brottslingar eller andra som man finner relevanta. Under rubriken Sveriges värsta, eller farligaste, fegaste eller ynkligaste, eller annat epitet som krteatören finner passande.

Drevets initiativ är professor Dan Larhammar, tidigare ordförande i VoF. Honom kan man placera intill Hagamannen eller exempelvis polismästare Göran Lindberg som dömdes för våldtäkt. Pressens Chefredaktör Thomas Matsson och de reportrar som gjort jobbet kan placeras intill andra dömda som man finner lämpliga. Exempelvis åklagaren som dömts för våldtäkt.

Ett exempel på underlåtenhet är Pressens opinionsnämnd 2009 Ella Nyström, ledamot av Högsta domstolen sedan 2002, som ansåg kombinationen i enlighet med journalistisk etik, intill någon som dömts för ett svårt kränkande brott. Likaså Pressombudsmannen under denna tid Yrsa Stenius som valde att inte kräva rättelse.

Jag tror konstnärer som väljer att sätta sig in i detta och bli engagerade nog att vilja bidra kommer att finna på bra idéer.
Visionen för de första vernissaget är Kungsträdgården i Stockholm.

Du som vill medverka kommer om du vill att ingå som en del i TV-dokumentärens produktion då processen för att ta fram utställningen är intressant. Du kan också om du vill medverka helt anonymt.

Välkommen att kontakta mig.

Börje Peratt

2 reaktioner på ”Konsten mot inkvisitionen

  1. Äntligen någon som tar tag i detta stora problem som samhället ”främjar”. Jag är utbildad healingterapeut och har har hört Eneby föreläsa. En fantastisk läkare som ser helheter. Jag är också konstnär men har idag ingen ide om hur jag skulle kunna bidra i projektet. Vill dock önska projektet all lycka och framgång, ser också med glädje fram emot att se resultatet. Lycka till!
    Mvh
    Marie Öhman

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s