Historien

Erik Enby född 1937 är en svensk läkare som har uppmärksammats för sina studier att beskriva den mikrobiella situationen i blod vid olika sjukdomstillstånd. Detta ansågs ytterst kontroversiellt.

Erik Enby blev kär i Gunnel redan i tonåren 1957. Några månader senare och mitt uppe i deras förälskelse drabbades Gunnel av polio och var enligt sjukvården vid denna tid bortom hjälp. Detta kom att påverkas Eriks yrkesinriktning till läkare och hans sökande efter sjukdomens väsen.

Gunnel och Erik gifte sig 1964. Hon blev en framstående och prisbelönt författare, skribent för GP, inspirerande drivkraft vid Göteborgs Bokmässa. Hon utnämndes 2001 till medicine hedersdoktor vid Göteborgs universitet. (Wikipedia)

Enby blev också forskare och undersökte MS-patienter på neurologkliniken på Sahlgrenska sjukhuset. Han fann att deras blod var som jäsande vinfat. Chefsläkaren avrådde honom från att fortsätta och Enby uppmanades att sluta med testverksamheten. Enbys provocerande teori om blodet som ”icke sterilt” ansågs kunna förstöra hans karriär. Ett sådant synsätt gick emot vad alla läkare fått lära sig.

En medveten strategi kunde sedan uppdagas som gick ut på att förstöra hans möjligheter att forska och utöva de behandlingar som efterfrågades av patienter som inte längre ansåg sig få hjälp av sjukvården.

Till dödsdömda patienter hör Siv Wernborg som förklarades ha några månader kvar att leva då ett malignt melanom angripit halsens lymfkörtlar, varför läkarna ville ta bort halva ansiktet och ersätta det med protes.

Enby bjöds av läkarlaget att lyssna på diagnosframställning och beslut. Wernborg ville fly för att bli behandlad av Enby för infektionen i blodet. Hon avvisade därmed läkarens rekommendation om operation åtföljt av strålbehandling. Om hon nu skulle dö om några månader kunde hon väl få behålla ansiktet.

Med Enbys behandling av infektionen i blodet gick tumörerna tillbaka och Onkologen på Sahlgrenska i Göteborg friskförklarade henne 3 år senare. Hon bestämde sig då för att viga resten av sitt liv åt att hjälpa Dr Enby. Det hon fick uppleva på nära håll var hur han kom att förföljas av etablissemanget som ifrågasatte hans metoder.

Enby ansåg att sjuklighet av olika slag berodde på infektioner i blodet och han började behandla kroniska sjukdomstillstånd med infektionshämmande icke medicinskt etablerade medel. Detta pågick under många år trots ett otal varningar. Enby upptäckte att olika former av kronicitet tycktes förkorta livslängden olika mycket.

Han fann att tumörer var fulla med olika former av mikrobiologisk växt. Han behandlade allt som infektioner med oortodoxa terapier. 2005 fick en annan (tidigare trakasserad och förföljd forskare)  Nobelpriset för motsvarande fynd som Enby gjort. Enbys belöning var att Skattemyndigheten vid ett antal tillfällen undersökte hans fläckfria ekonomi.

Enby fortsatte sin behandlingar och det hände att desperata patienter som sjukvården givit upp hoppet och som sökt Enbys behandling var bortom hjälp.  Vid ett tillfälle konsulterade en cancersjuk Enby men fortsatte inom sjukvården och dog sedan, enligt fadern av andra omständigheter. Fadern riktade ändå ilskan mot Enby, krävde miljoner, hotade honom, gick till pressen och slutligen anmälde honom. Därmed skandaliserades han i TV och övrig media med namn, adress och bilder.

Drevet midsommaren 2006 omfattade 58 tidningar. Det ledde 2007 till att hans läkarlegitimation drogs in. 2008 fick ännu en forskare med motsvarande forskningsinriktning som Enby Nobelpriset. I Sverige utsattes Enby för än värre trakasserier. Någon totalförstörde hans bil och orsakade skador på hans poliosjuka frus handikappanpassade fordon.

Trots detta fortsatte klienter strömma till eftersom ryktet gick att hopplösa fall blev bättre. Hans framgångar blev nu alltför provocerande och sommaren 2014 kunde Dan Larhammar (Vetenskap och Folkbildning) i Sveriges Radio oemotsagd och ensidigt anklaga Erik Enby för felbehandlingar (Radioprogrammet Kropp och själ, 1 april 2014 som senare fälldes i Granskningsnämnden).

Radioprogrammet kom trots sina brister att utnyttjas för en polisanmälan mot Erik Enby. Juristen för myndigheten IVO säger också i radiosändningen att han tänker göra en åtalsanmälan, utan att först ha rett ut ärendet. Trots dessa uppenbara felaktigheter går myndigheten vidare.

Detta ledde till en polisanmälan från IVO som anhöll om en åtalsanmälan.

Husrannsakan

Morgonen den 4 dec 2014 ringde det på dörren till Enbys hem. Han öppnade och utanför stod 4 civilklädda poliser som trängde sig in i våningen för att utföra en husrannsakan. Det behövde 4 polismän för att ta sig an en 77 årig man och hans helt polioförlamad hustru. Polisen tog med sig hans patientkalender och dator. Han tvingades följa med två av poliserna och låstes in i ett förhörsrum.

Under tiden fortsatte de två kvarvarande poliserna razzian i hans hem med den nu chockade frun i orörligt tillstånd och utan hjälp. Efter nästan två månader fick han på egen begäran tillbaka sin dator men ännu ej kalendern.

I maj 2015 då Enby fyllde 78 publicerade ett internationellt forskarteam forskningsresultat som gav fullt stöd för Enby. Inget åtal har väckts. Larhammars fabricerade lögner står fortsatt oemotsagda.

Förhoppningen om att starta produktionen av en dokumentär förutsätter en crowdfunding av imponerande mått. Vi räknar med att börja med en trailer för att ge en uppfattning om vad vi vill åstadkomma.

BP 2015-05-26

En reaktion på ”Historien

  1. Ping: Erik Enbys kamp för att återfå läkarlegitimation | Läkaren som vägrade ge upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s