Erik Enbys kamp för att återfå läkarlegitimation

erik-enby-fo%cc%88rlorar_la%cc%88karleg_gt_expressen

Exempel på Expressens förföljelse av Erik Enby. Enby är och var läkare ändå kallas han bluffläkare!

Erik Enby ansöker just nu om att återfå sin läkarlegitimation. Han kom i praktiken att utsättas för ett justitiemord då myndigheterna har frångått elementära procedurfrågor och utan bevis fällt honom, till och med utgått från mened och hörsägen. Enbys historia sammanfattad här.

Domstolsmyndigheten, i detta fall HÄLSO- OCH SJUKVÅRDENS ANSVARSNÄMND (HSAN), vars dåvarande ordförande Annika Marcus tillät användande av det tendensiösa programmet i TV3 Insider som bevis mot Erik Enby.

En professionell granskning av programmet tydliggör att det inte håller vare sig som dokument eller bevis. Det är ensidigt propagandistisk vilket klarläggs vid en analys av programmets uppbyggnad, ordval och bildklipp. LÄNK: Insider TV3 den 6 och 7 april 2006.

Samtidigt hade Dan Larhammar med Expressen (hEXPRocESSEN) i ryggen sett till att mediedrevet piskat upp en hetsjakt mot Erik Enby som framställde Enby som Sveriges farligaste läkare. Argumentet var att Enby kompletterade sina behandlingar med naturmedicin som vitaminer. Detta förvandlades av Larhammar och mediedrevet till häxbrygder. När det i själva verket visade sig att metoden resulterade i framgångsrika och ofarliga behandlingar.

Den andre HSAN-ordförande som avfärdade Enbys krav om att återfå legitimation var Aud Sjökvist, 2014. I samband med detta initierade Dan Larhammar radioprogrammet Kropp och själ som sedermera fälldes av granskningsnämnden men ändå resulterade i att Enby blev utsatt för förundersökning till åtal och en för familjen traumatiserande husrannsakan före jul 2014.

Båda HSAN-ordförandes agerande passar på kritiken om: summariska processer, godtyckliga antaganden och dåligt underbyggda beslut. Enby fälldes i HSAN med stöd av hörsägen från en efterlevande och ett ”vittne” vars ”vittneserklärung” bevisligen är mened. Man har samtidigt sorterat bort ett centralt vittne med stor kunskap om alla inblandade.

Förundersökning av Enby ett fiasko. En 19 månader lång förundersökning hittar inte det minsta bevis mot Enby och förundersökningen läggs ned.

Justitiemordet

Enby har tveklöst utsatts för ett justitiemord av gigantiska mått. Sättet som det gått till på är uppseendeväckande och avskyvärt. Vi inväntar nu information och beslut från HSAN vars nuvarande ordförande är Susanne Billum.  Hennes tidigare agerande som utredare och i domstol vittnar om en kompetent, kraftfull och integritetsstark person. Vi får hoppas att det räcker för en upprättelse av Erik Enby och att han återfår sin legitimation.

Skulle så inte ske kommer en uppföljare med arbetsnamn Justitiemordet. Vi har här redan inlett planeringen av intervjuer för det. Återigen får vi vädja om stöd för att genomföra den produktionen om det skulle bli nödvändigt.

Börje Peratt
Donation till projekt Justitiemordet

Annonser

5 reaktioner på ”Erik Enbys kamp för att återfå läkarlegitimation

 1. Tjuv o. rackarspel, ekonomiska intressen, skam för Sverige! Diktatur! En annan läkare, Einar Berg välutbildad inom både skol-och naturmedicin, som framgångsrikt behandlat elöverkänsliga med hjälp av naturmetoder, har fått sin legitimation indragen. Han har fått de bästa vitsord av sina patienter. Hans enda försyndelse: behandlingen har inte platsat under den snäva benämningen ”vetenskap och beprövad erfarenhet”

  Gilla

  • Anne Ringborg, ”Vetenskap och beprövad erfarenhet” är ett mantra med synnerligen osäker juridisk status och kan absolut inte användas som slagträ. Hur fel det är visas i filmen ”Läkaren som vägrade ge upp”

   Gilla

 2. Jag instämmer med Lukas ovan, och önskar lycka till i de fortsatta strävandena att rentvå E.Enby… jag ser fram emot att se filmen när den kommer till en biograf nära mig nästa gång…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s