Gunnel död

Gunnel Enby intervjuas av Börje Peratt  (Foto Lars af Sillén)

Gunnel Enby intervjuas av Börje Peratt (Foto Lars af Sillén)


Gunnel Enby, född Andersson 9 juni 1941 i Göteborg död 17 januari 2016.

Erik Enby ringde mig nu på morgonen och gav mig dödsbudet.
Hennes plirande ögon, hennes intellekt och vilja att berätta, hennes mod och uthållighet allt kom för mig.
Vi pratade ett tag om hennes plötsliga utbrott av en förkylning med åtföljande slembildning som sjukvården inte kunde hjälpa henne med. Som Erik sa, istället för att få bort slemmet flyttade man ned det ytterligare i lungorna.
Så Gunnel fick åka hem igen och var glad över att få ligga i egen säng igen. Hon hade bett om hjälp nu på morgonen och sedan hade Erik satt sig hos henne. Han höll om henne och kunde se och känna hur hon lämnade livet. 60 års samvaro förbyttes i ensamhet.
Hon fick mycket tack vare Eriks vård ett långt liv blev 75 år, trots sin polio och totalförlamning redan vid 16 års ålder.
Gunnel har varit verksam som fri skribent sedan 1967 och blev ansvarig för barnkultur på Göteborgs-Posten 1977. Hon har också varit recensent på Bibliotekstjänst och konferensansvarig på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Hon blev filosofie kandidat vid Göteborgs universitet 1971 och utnämndes 2001 till medicine hedersdoktor vid Göteborgs universitet.
Jag är glad över att ha träffat och samtalat med Gunnel. Jag är tacksam över att ha fått ta del av hennes berättelse som också utgör en del av dokumentären. Som Erik sa – ”hon var en tjusig kvinna nu har hon lämnat mig i stor saknad”.

Börje Peratt

Du ser Gunnel i trailern Husrannsakan LÄNK