Scenen med poliodrabbad Gunnel blev fantastisk


Några månader efter att Gunnel och Erik träffats 1957 fick Gunnel polio.

Tack vare Uppsala medicinsk-historiska muséum har vi historiskt korrekt kunnat återberätta scenen då Gunnel vårdas på sjukhus.

Scenerna blev fantastiska! Till och med en respirator (andningshjälpmaskin) från denna tid som hjälpte Gunnel att andas då hennes lungor förlorade kraften. Josefin Karlsson som ung Gunnel är osannolikt lik.

Ett ruggigt samband är då Erik för bara några år sedan upptäcker att en barnläkare i USA, under polioepidemin på 1950-talet, behandlade poliodrabbade patienter med höga doser av C-vitamin och alla blev friska. Trots detta mötte Klenner, liksom Enby senare, stort motstånd från det medicinska etablissemanget.

Vissa läkare skulle stå och se sina patienter dö hellre än att använda askorbinsyra eftersom i deras begränsade sinnen existerar det endast som ett vitamin.” Med. Dr. F.R. Klenner (1950 ca), LÄNK

När Enby fick detta klart för sig minns han läkarnas oförmåga då Gunnel insjuknade och den ilska han kände inför medicinens handfallenhet. Det fanns en enkel kur men läkarna kände inte till den.

Stort tack alla som gjorde denna scen möjlig.

Tack alla som donerat. Vi behöver fortsatt finansiering för slutforceringen. Filmen är nu en långfilmsdokumentär och det krävs mer för att få den färdig på bästa sätt.

Börje Peratt

FOTO: Lars af Sillén

Enby website 2Möjligheten att genomföra filmen ”Läkaren som vägrade ge upp” bygger i nuläget helt på donationer. Denna uppmaning startade 2015-05-31

Donera till ”ENBYFILM” enligt något av nedanstående val.

Skriv: Enbyfilm och gärna ditt namn.
Vill du som person eller företag donera anonymt skriver du XX

Följ utvecklingen av donationer och insatser på MÅL