Drevet

Drevet mot Erik Enby initierades av föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF-attack). De anses vara ledande i den svenska enheten av den pseudoskeptiska Wikipediaguerillan. (Vetapedia)

Inblandade i förföljelsen av Erik Enby har samtliga varit ordföranden i VoF. Ingen av dem har den akademiska eller vetenskapliga kompetensen att bedöma Erik Enbys forskningsområde.

Men Vof har sedan länge ett grepp om svensk press och media och det gäller även SVT och SR.

EXPRESSEN har varit dominerande i denna HEXPROCESS, men även AB och TT har haft en viktig roll i desinformationen.

Några av drevets ”journalister”
Patrik Micu GT/Expressen
Carl V Andersson, GT/Expressen
Robert Aschberg
Jill Sjölund, Aftonbladet
Hanna Nyberg, TT
Tomas Bengtsson/ TT
Maria Hellström, Expressen
MalinEkmark/TT
Therese Aronsson, Expressen
Oisin Cantwell, AB
Jimmy Fredriksson, GT/Expressen
Björn Lidén, Expressen
Patrik Ekstrand, Metro
Markus Hankins Expressen
Marie Hebelius Svahn, Expressen
Roland Johansson Expressen
Tomas Carlsson, Expressen
Thomas Bergsell, Expressen
Tina Harr, Expressen
Magnus Hellberg, Expressen Kriminalreporter (!!!)
Thomas Mattsson, Expressen, chefredaktör

”Tidskriften HEXPROCESSEN” kommer att med parafraser på Expressartiklar gestalta deras brist på mediaetik. Här kommer även jämförelser att göras med papperstigern; PO, Pressens opinionsnämnd.

Dan Larhammar och VoF hittade sin guldgås genom en pappa till en kvinna avliden i cancer,  Jan Theorin som helt orimligt anklagade Enby för dotterns död.

Vid ett tillfälle konsulterade en cancersjuk kvinna Enby. Hon hade länge (ca 6 månader) undvikit sjukvårdens rekommendation om operation. Under tiden hann hennes cancer sprida sig på ett oåterkalleligt sätt. Hon for runt bland alternativa terapeuter, fick tips om läkaren Erik Enby. Det hade då gått ca ett och ett halvt år sedan knölarna upptäckts och de hade redan ett halvår innan börjat sprida sig  med metastaser. Hon tog under loppet av 10 dagar, två konsultationer  hos Enby, en där hon köpte sådan komplementär medicin som Enby rekommenderar som komplement till sjukvården vid dylika sjukliga tillstånd. Fadern var inte särskilt glad åt dotterns olika val men ställde upp på att betala för dessa mediciner som han ansåg värdelösa. I läkarrapporterna står tydligt att dottern undvek och fördröjde operationer och det dröjde ytterligare ett halvår innan den genomfördes. Således två år efter att hon upptäckt knölarna. Då var det försent och hon dog ytterligare något drygt halvår senare efter att först ha försökt ta livet av sig. Fadern menade att allt var Enbys fel. Nu såg Vof (Larhammar) sin chans man kunde lägga upp en strategi för att försöka krossa Enby. Detta ledde till att fadern först krävde pengarna tillbaka för medicinerna (vilket han enligt Enby skulle ha fått om han lämnat tillbaka oöppna förpackningar), hotade med miljonskadestånd och sedan gick till pressen och slutligen anmälde honom. Därmed skandaliserades Enby i TV och övrig media med namn, adress och bilder.

Drevet midsommaren 2006 omfattade 58 tidningar. Det ledde 2007 till att hans läkarlegitimation drogs in. Någon totalförstörde hans bil och orsakade skador på hans poliosjuka frus handikappanpassade fordon.

Drevet fortsatte till 2014 i radioprogrammet ”Kropp och själ” (Fälld i Granskningsnämnden)

I radioprogrammet 2014 påstods att Enby friskförklarat den patient som konsulterat honom vilket ledde till första drevet 2006.

”Enby har aldrig friskförklarat henne som pappan påstår i inslaget Kropp och själ (1 april 2014), vilket dessutom faller på sin egen orimlighet, man kan inte friskförklara någon efter 13 dagar särskilt då en operation var överhängande redan när hon kom till Enby och han såg dessutom till att hennes tillstånd följdes upp av behandlande läkare på sjukhus även efter besöken hos Enby. All behandling har skett i överensstämmelse med patientens vilja, precis så som är lagstadgat.

Jan Theorin [pappa till patienten] däremot, knallade in på Enbys mottagning tre år efter dödsfallet [självmord enligt pappan] och krävde pengar av Enby och som han krävde skulle vara insatta på hans konto dagen därpå. Han sa också till Enby ”Du ska inte tro att du kan komma undan för jag har många miljoner som jag kan använda mig av för att sänka dig. Du kan vara säker på att jag arbetar systematiskt.” Detta löfte har tydligen Theorin inte glömt och det har han nu oemotsagd kunnat verkställa i Sveriges Radio.”

I radioprogrammet hävdas felaktigt att icke-legitimerad sjukvårdspersonal inte får behandla svåra sjukdomar. Detta påstående har även IVO använt sig av i sin anmälan till åtal.

I radioprogrammet påstår journalisterna att icke-legitimerad sjukvårdspersonal inte får behandla svåra sjukdomar. Detta yttrande är också osant och framför allt vilseledande för allmänheten som lyssnar på programmet, då de kanske tror att de inte kan gå till sin terapeut om de lider av gallsten, höga kolesterolvärden, sköldkörtelproblem eller vad de nu anser en ”svår” sjukdom vara. Det är helt enkelt bara några få sjukdomstillstånd, som är reglerat i lagstiftningen, som icke-legitimerade inte får behandla.

Fakta är att Enby inte behandlar sjukdomar utan infektioner i blodet som kan orsaka dessa sjukdomar.

Följande är ett utdrag från patientsäkerhetslagens 5 kapitel där det tydligt framgår att det är människors cancersjukdom man inte får behandla, det är således inte brottsligt att behandla en cancersjuk patient för dennes andra sjukdomstillstånd. Detta betyder således att olegitimerad sjukvårdpersonal har rätt att behandla svampinfektioner oavsett om dessa återfinns i cancerpatienter eller i andra patienter. Om man påstår något annat så har man inte läst lagen:

Riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Patientsakerhetslag- 2010659_sfs-2010-659

Referens/Källa

Radioprogrammet SR Kropp & Själ anmäld till Granskningsnämnden för Radio och TV av National Health Federation Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s