Filmen subtitlad till engelska

Nu är filmen ”Läkaren som vägrade ge upp”, subtitlad ”The Doctor who refused to give up”, med undertexter på engelska som Mayne och David Hopkins hjälpt till med. Stort Tack. Men det har varit en tuff resa och jobb dygnet runt.

Ibland har hjärnan smält. Och visst subtitling blir försvenskat, verbet subtitla, har inte hör någon säga undertexta.

Att göra detta har tagit mig 60 arbetsdagar. Först skriva ut hela dialogen på svenska. Sedan har Mayne och David översatt den. Sedan har jag letat verktyg som gör att jag kan lägga in texterna på exakt rätt ställe. Detta var inte helt lätt. Sedan tog jag för givet att om man tillhandahåller ett verktyg för subtitling så tillhandahåller man samtidigt ett verktyg som matchar ihop text och film. Så enkelt var det inte. Efter sju sorger och åtta bedrövelser fick jag till slut till det. Och har nu får konfirmerat att filmens text är inbränd i en kopia för internationella uppköpare.

Förhoppningen är att den internationella marknaden ska bli agent/köpa filmen. Med grunden i engelska undertexter kan det gå snabbt att översätta till vilket språk som helst. Det jobbet tar dock inte jag på mig.

Men denna dag kan jag njuta och glädja mig åt att ha rott det i hamn.

Tänker på Edison som av en journalist fick frågan hur han kunde vara så uthållig och göra 1000 misslyckade experiment. Edison svarade då:

Jag vet nu 1000 sätt hur man inte gör en glödlampa.

Ja, jag vet nu åtminstone 20-25 sätt hur man inte kan åstadkomma överföring av text till rätt fil och in i film. Och jag vet ett par sätt som funkar.

Är såååå nööööjd!

Börje Peratt

Annonser

En reaktion på ”Filmen subtitlad till engelska

  1. Hej Börje! Helt fantastiskt att Du gjort detta möjligt! Du är helt fantastisk, känn Dig riktigt nöjd och glad!Ska bli väldigt roligt att träffa Dig i morgon på Eriks fest! Varma hälsningarWiveca Hjälm

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s