Utsålt i Västerås – Fullt i Stockholm

Bio Mauritz 9 mars 2017. Börje Peratt välkomnar publiken till ”Läkaren som vägrade ge upp”. Foto: Kim Peratt

Vi kan glädja oss åt att filmen ”Läkaren som vägrade ge upp” rullar fram i god fart. En biografägare menade att den skulle kunna gå i tre år och nå 16 000 biobesökare innan SVT tar upp den. Jovisst borde den så småningom visas av Public Service.

Fram till idag har den visats på dryga 20 orter och setts av ca 2 500. En viktig poäng med biovisning är den sortens diskussion som det ofta blir i publiken som nästan alltid sitter kvar efter filmens slut eller samlas i grupper utanför salongen.

Erik Enby i samtal med åskådare efter visning på Bio Elektra i Västerås 170306

Måndagens visning (6 mars 2017) i Västerås på bio Elektra blev mer än utsåld och det sattes in extrastolar. Kvällens värd Lisbet Gemzell rapporterar om en mycket lyckad afton där Erik Enby också fick så många frågar efteråt att man var tvungen att sätta stopp för att biografen skulle stänga.

Detta fenomen upprepar sig och jag möttes av motsvarande respons från publiken på Bio Mauritz i Stockholms Filmhus 9 mars 2017.

Biopubliken sitter kvar eller reser sig för en stående applåd men går inte. Man har ett behov av att diskutera och ställa frågor efteråt.  Vid torsdagens visning var således jag som filmens producent den som försökte besvara några av ett stort antal frågor.
Det var också glädjande att journalister fanns i salongen så jo det blev ett intressant meningsutbyte.

Jag har ikväll sett filmen och blev så imponerad och glad i hjärtat över modet och styrkan hos både Läkaren och filmproducenten. Vilka hjältar och även en eloge till Dig och Din styrka o Ditt mod Siv! (Carina)

Att filmen och dess medverkande, särskilt då Siv Wernborg och Erik Enby, röner uppskattning är naturligtvis kul men många undrar också över vad man själv kan göra för att medverka till en förändring.

Jag nämnde att föreningen Humanism & Kunskap (HK), vars medlemmar tagit initiativ till filmen, är ett sätt att ge stöd och eventuellt medverka. Och återigen HK vill återerövra humanismen från antihumanister som ger sig ut för att vara humanister.

Var och en kan hjälpa till att verka för den humanism som står för medmänsklighet, tolerans och öppenhet. Den ursprungliga formen av humanism som är nödvändig för att styra om från den antihumanistiska ulv i fårakläder som idag trängt in i samhällskroppen och gjort så mycket illa, inte bara mot Enby. Denna antihumanism är en hydraliknande illvilja som reds ut i uppföljaren Justitiemordet: Facebook.

Förbundet (anti)humanisternas riksmöte 2016, Skärmdump

Man kan ställa sig undrande hur omfattande denna hydra är. Landets justitieminister Morgan Johansson är en av flera socialdemokrater som är medlem i Förbundet Humanisterna (SE riksmötets öppnande). Tryck på bilden tv så förstoras den. Hur kommer det sig att en justitieminister har samröre med denna av många så kritiserade låtsas-skeptikerrörelse.

Om människor som eftersträvar hälsofrihet nu vill ha en förändring kan man göra detta utan politisk förändring?

Finns någon sådan viljeinriktning i dagens riksdag?

Hur ställer sig justitieminister Morgan Johansson till att en läkare blir av med sin läkarlegitimation med påståenden om allvarliga brott utan att de som anklagar Enby kan på juridiskt godtagbart sätt presentera detta allvarliga brott eller uppvisa några bevis? Filmen visar att Enby har utsatts för grova förtal utan en enda rimlig förklaring i Enbys behandlingar. Är det osunda särintressen som ligger bakom förföljelsen av Enby?

Detta är också en frågeställning i det kommande ” Justitiemordet”. En frågeställning som togs upp handlar om vittnen.  Hur kan rättsväsendet, HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) och myndigheter som IVO (Institutionen för Vård och Omsorg), ignorera ett vittne som eventuellt friar Enby?

Den juridiska och moraliska kollapsen hos myndigheter diskuterades där Dan Larhammars påtryckningar, fd ordförande i Vetenskap och Folkbildning och den huliganmentalitet som genomsyrar VoF och dess associerade framstår som märkliga. Man känner sig ohotade. Hur kommer det sig?  Vilka kan ge honom och VoF både  skydd och stöd att fortsätta på sin inslagna häxjakt? Om man kan finna och förklara dessa motiv kan det också förklara motorn bakom mediedrev och myndighetsterrorism? Ja det återstår att klargöra en tung ekonomisk drivkraft som banar väg för hydran. Denna kraft som sprider raljerande rykten och förlöjligar vitaminer och mineraler. Vem och varför? Jag associerar efteråt vidare från de frågor och ämnen som kom upp hos publiken.

Några ställde förhoppningen till Läkare för integrativ medicin (LIM).  Andra var inte helt säkra på detta. Men det viktiga är att det diskuteras.

Börje Peratt

En reaktion på ”Utsålt i Västerås – Fullt i Stockholm

  1. Ping: Läkaren som vägrade ge upp – startar diskussion — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s