Pressrelease för dokumentären -Läkaren som vägrade ge upp

20160616_210438

”Läkaren som vägrade ge upp” (1 tim 52 min), filmen, finansierad av folket (crowdfunded) och som nu sprids genom folket, har sedan premiären i Stockholm (24 maj 2016) gått inför fullsatta salonger i Göteborg, Örebro, Stockholm igen nu den 22 september (kvällsföreställning utsåld, extraföreställning 16.30) och gör nu ett Segertåg över landet. Det är en mycket spännande dokumentär över ett synnerligen speciellt öde.

När jag något motsträvigt antog uppdraget blev jag först fascinerad av kärlekshistorien. Det visade sig att Erik träffade sin blivande fru Gunnel redan då de var i tonåren. De blev blixtförälskade men ett halvår senare insjuknade Gunnel i polio.
Detta är gestaltat i den första trailern.

Gunnels sjukdom blev drivkraften till att Erik utbildade sig till läkare och ville forska i sjukdomens upphov. Hans iakttagelser stod inte i läroböckerna och han drevs av ilskna kollegor från sjukhuset för att kunna forska vidare.

En patient med mycket allvarlig cancer i halsen sökte hans hjälp, hon hade fått två månader kvar att leva och kirurgen skulle eventuellt operera bort halva ansiktet. Hon flydde då till Dr Enbys mottagning och lät sig undergå hans behandling. 3 år efter dödsdomen blev hon friskförklarad av samma sjukvård.

Erik Enby upptäckte redan på åttiotalet att blodet inte ser ut som man lär ut på läkarutbildningen. Han fick etiska kommitténs godkännande för att forska men kollegor mot sig. Detta tvingade honom att driva sin forskning helt i egen regi utanför sjukhusets murar. Han införskaffade ett mycket dyrt och kvalificerat mikroskop som kunde avslöja att blodet innehöll partiklar som han anade kunde vara sjukdomsframkallande. Mycket sjuka människor kan ha blod som ser ut som jäsande vinfat. Enby började då behandla dessa människor med olika icke gängse infektionshämmande terapier för att se om det kunde påverka blodet och om det i sin tur kunde påverka sjukdomen. Detta nya tänkesätt väckte inte bara intresse utan ilska hos de troende på vid den tiden konservativ medicinsk kunskap. Särskilt märkbar blev avunden då av sjukvården övergivna dödsmärkta patienter blev märkbart förbättrade efter Enbys behandlingar. Det kunde ju vara slumpen eller placebo. Men Enby har idag haft kring 35 000 patienter och de positiva resultaten överstiger sedan länge vetenskapens krav för att validera både hans teori och metod. Detta till trots har han förföljts och bestraffats.

2005 inledde fienden sin kampanj mot Enby. Den innebar att Enby drabbades av ett diaboliskt mediadrev som manade fram en uppiskad stämning och till att myndigheterna drog Enbys läkarlicens. Jag har grävt i artiklar, dokument, journaler och protokoll och finner inte ett enda hållbart bevis mot Enby. Endast hörsägen och fabricerade påståenden som inte stämmer med journaler. Enby har fått 2 anmärkningar från Socialstyrelsen spridda över 30 år som idag (enligt Kammarrätten) inte skulle bli någon anmärkning. HSAN-förhandlingen 2006 där HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) beslöt att dra Enbys läkarleg stödde sig på ett vittnes mened och ett TV3 Insider som grundade sig på samma vittne. En anhörig fader har anklagat alla läkare som behandlade hans dotter. Han utnyttjades nu för att fokusera attacken mot Enby.  Enby gav två konsultationer till en kvinna som befann sig i ett sent skede av bröstcancer där hon köpte en 6 månaders kur av Enby. Senare skrev Enby på kvinnans önskan även ett sjukintyg. Den anhörige fadern har i press, radio och TV fått stort utrymme att sprida påståenden som bevisligen är falska. Då Enby 2013 anhöll om att få tillbaka sin legitimation initierade motståndarna nästa drev. Målet var uppenbarligen att kasta Enby i fängelse och en 19 månader lång utredning till åtal genomfördes. Man kan beskriva det som en häxprocess som lett fram till justitiemord.

Fiendens icke-demokratiska och exkluderande aggression får i filmen allt tydligare motiv. Deras påstående om pseudovetenskap återspeglas på dem själva och de blir pseudoskeptiker då de vägrar ta till sig fakta och bevis om en läkares framgångsrika metod och en forskares möjliga upptäckter angående gåtan om sjukdomars uppkomst. Istället för ett omfattande vetenskapligt stöd för sin forskning, där andra kollegor och forskare som anser att Enby har kommit på något som skulle kunna ge Nobelpris, har Enby således hudflängts.

12 juli 2016 begärde Erik Enby att få tillbaka sin läkarlegitimation.

Börje Peratt
Filmens producent, regissör mm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s